Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

: Από τον Lewis Mckenzie στρατηγό ε.α.
Ήταν ο πρώτος διοικητής της ειρηνευτικής
δύναμης του ΟΗΕ στο Σαράγιεβο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην «Globe and Mail», την Τετάρτη, 14 Ιουλίου, 2005. (ακριβής μετάφραση στα ελληνικά ).
Αυτή η εβδομάδα στιγματίζεται από την 10η επέτειο της μεγαλύτερης αποτυχίας των Ηνωμένων Εθνών από την ημέρα της ίδρυσης τους το 1945. Την γενοκτονία στην Ρουάντα, που είναι αδιαφιλονίκητα η Νο 1.γενοκτονία. Με μεγάλη φασαρία όμως οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν στην σφαγή των «πλέον» των 8.000 Βοσνίων ανδρών και αγοριών από τον στρατηγό του σερβικού στρατού στην Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, Ράτκο Μλάντιτς,
Για την συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, οι αιτίες και οι ευθύνες για την καταστροφή στην Σρεμπρένιτσα ήταν απούσες.
Προτιμήθηκε η απλουστευμένη εξήγηση: Το άσπρο και το μαύρο γεγονός, στο οποίο οι Σέρβοι ήταν αποκλειστικά οι μαύροι και οι κατηγορούμενοι.
Σαν ένας εξ εκείνων που έπαιξε ένα ταπεινό ρόλο σε κάποια από τα συμβάντα που προηγήθηκαν της σφαγής, είναι πιθανόν μια μικρή αναδρομή από μένα να δώσει κάποια σύνδεση με τα γεγονότα

Νωρίς το 1993, μετά την αποστράτευση μου από τον καναδικό στρατό μου ζητήθηκε να παρουσιαστώ στον ΟΗΕ, και προτού κάποιες επιτροπές του κογκρέσου των ΗΠΑ αποφασίσουν για το τι θα κάνουν τελικά με την Βοσνία.
Λίγους μήνες πριν, ο διάδοχος μου στην δύναμη προστασίας των Ηνωμένων Εθνών, στρατηγός Φιλίπ Μοριγιόν, είχε -αντίθετα με τις συμβουλές των ανωτέρων του στα Ηνωμένα Έθνη- ακολουθήσει την οδό προς την Σρεμπρένιτσα, συνοδευόμενος από ένα μικρό σώμα Καναδών στρατιωτών.
Και είπε στους πολίτες της Σρεμπρένιτσα ότι βρίσκονται κάτω από την προστασία των Η.Ε. Οι άνθρωποι του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ήταν έξαλλοι με την ενέργεια του στρατηγού Μοριγιόν, αλλά με τα ΜΜΕ στην πλευρά του στρατηγού, αναγκάστηκαν να συστήσουν το σχέδιο «Ασφαλής Ουρανός» (ή «ασφαλής παράδεισος») για έξι περιοχές στην Βοσνία, συμπερι-λαμβανομένης της Σρεμπρένιτσα
Αναρωτήθηκα τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το σχέδιο.
Ένας βουλευτής των ΗΠΑ με ρώτησε πόσες δυνάμεις θα χρειάζονταν να υπερασπιστώ τους «Ασφαλείς Ουρανούς». «Περίπου 135.000 άνδρες» του απάντησα. Έπρεπε να είναι τόσοι πολλοί διότι οι Σέρβοι είχαν ισχυρό πυροβολικό. Ο νέος διοικητής του ΟΗΕ για τις δυνάμεις εδάφους, Βέλγος Φρανσις Μπρικεμόντ, είπε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις μου, αλλά ήταν έτοιμος να προσπαθήσει να υπερασπισθεί τις περιοχές και με 65,000 πρόσθετους άνδρες.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπούτρος Γκάλη, πήγε στο συμβούλιο ασφάλειας και συνέστησε την αποστολή 27,000 επιπλέον ανδρών. Το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε 12.000 στρατιώτες και 6 μήνες μετά, είχαν προστεθεί στην UNPROFOR λιγότεροι από 2,000 στρατιώτες, για την εφαρμογή του σχεδίου «Ασφαλής Ουρανός».

Μετά από αυτό, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, άλλαξε την φρασεολογία στην απόφαση για τον «Ασφαλή Ουρανό», από το: «Ο ΟΗΕ θα υπερασπισθεί τους Ασφαλείς Ουρανούς» με το «με την επιτόπια παρουσία του, ο ΟΗΕ θα αποτρέψει τις επιθέσεις στους Ασφαλείς Ουρανούς» Με άλλα λόγια, ένα καχεκτικό, μικρό, ελαφρά οπλισμένο σώμα του ΟΗΕ, θα θυσιάζονταν σαν αρνιά στην Σρεμπρένιτσα για να αποτρέψουν τον σερβικό στρατό.

Δεν πήρε πολύ καιρό στους Βοσνίους Μουσουλμάνους να καταλάβουν ότι ο ΟΗΕ δεν ήταν σε κατάσταση να κρατήσει την υπόσχεση του στο σχέδιο «Σρεμπρένιτσα».

Με κάποια βοήθεια απ τους απ΄ έξω, είχαν αρχίσει να προωθούν εκατοντάδες μαχητές και όπλα μέσα στον «ασφαλή-ελεύθερο- ουρανό». Όταν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι μαχητές εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν καλύτερα. άρχισαν τα ριψοκίνδυνα τολμήματα έξω από την Σρεμπρένιτσα, πυρπολώντας σέρβικα χωριά και σκοτώνοντας τους κάτοικους των.
Μετά ξανάμπαιναν στην ασφαλή από τον ΟΗΕ πόλη της Σρεμπρένιτσα (Ασφαλή Ουρανό). Αυτές οι επιθέσεις έφτασαν στο κατακόρυφο το 1994 και συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του 1995, ακόμη και μετά την αντικατάσταση της μικρής καναδικής δύναμης πεζικού, που ήταν εκεί επί ένα χρόνο, με μια μεγαλύτερη Ολλανδική δύναμη.

(Σημείωση της Σύνταξης : Οι Μουσουλμάνοι είχαν μετατρέψει την Σρεμπρένιτσα με τις ευλογίες του ΟΗΕ σε οχυρό επιθέσεων κατά των Σερβοβόσνιων).

Οι Βόσνιοι Σέρβοι μπορεί να είχαν βαρύτερα όπλα, αλλά οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι είχαν καλύτερη εκπαίδευση πεζικού (καταδρομών), που ταίριαζε καλύτερα στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής γύρω από ην Σρεμπρένιτσα. Όταν έλιωσε το χιόνι, την άνοιξη του 1995, έγινε προφανές στον Νάσερ Οριτς, τον άνδρα που ηγούνταν στις Βοσνιομουσουλμανικές δυνάμεις, ότι ο βοσνιοσερβικός στρατός θα κτυπούσε την Σρεμπρένιτσα., για να τον σταματήσει από τις επιθέσεις του στα σερβικά χωρία.
Έτσι αυτός και μεγάλος αριθμός των μαχητών του, γλίστρησαν έξω από την Σρεμπρένιτσα. Η πόλη αφέθηκε χωρίς άμυνα εσκεμμένα, με την στρατηγική ότι, εάν οι Σέρβοι επιτεθούν σε μια πόλη ανοχύρωτη, τότε σίγουρα θα γίνονταν αιτία ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, δικαιολογημένα πλέον, να κάνουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Σέρβων. Έτσι λοιπόν ο σερβοβοσνιακός στρατός μπήκε στην Σρεμπρένιτσα σαν να έκανε περίπατο.
Το τι ακολούθησε μετά, είναι συζητήσιμο μόνο κατά κλίμακα. Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, οι άνδρες και τα μεγαλύτερα αγόρια, χωρίστηκαν από τους γέρους, τα παιδιά και τις γυναίκες, που προωθήθηκαν προς την ασφάλεια στην κατεύθυνση της Τούζλα.
Είναι ένα δυσάρεστο σημείο, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι, εάν σχεδιάζεις γενοκτονία, δεν αφήνεις τις γυναίκες να φύγουν, αφού αυτές είναι το κλειδί και η αδιάκοπη σύνδεση με την ομάδα που θέλεις να εξοντώσεις. Πολλοί από αυτούς, άντρες και νεαροί, εκτελέστηκαν και αφήκαν σε μαζικούς τάφους
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην Χάγη, στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, αμφισβητούν σοβαρά τον αριθμό «πάνω από» 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και «πάνω από» 5.000 που είχαν καταχωρηθεί ως αγνοούμενοι.
Πάνω από 2.000 πτώματα βρέθηκαν σε τάφους γύρω από την Σρεμπρένιτσα και περιλαμβάνουν και τα πτώματα των στρατιωτών από τις εντατικές μάχες των τριών ετών γύρω από την πόλη.
Τα μαθηματικά δεν βοηθάνε καθόλου τον αριθμό των 8.000 εκτελεσμένων.
Ο Νάσερ Οριτς, ο αρχηγός των Βοσνίων Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα, είναι αυτό τον καιρό στο δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, διαπραχθέντα κατά την διάρκεια της «υπεράσπισης» της Σρεμπρένιτσα. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι είναι υπεύθυνος για την δολοφονία πολλών Σέρβων πολιτών, στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα, όπως και ο σερβοβοσνιακός στρατός έκανε με την σφαγή των Βοσνίων Μουσουλμάνων μέσα στην Σρεμπρένιτσα.
Τα δυο λάθη ποτέ δεν κάνουν ένα σωστό, αλλά αυτές οι στιγμές της ιστορίας είναι ντροπή για όλους μας, γιατί εξ αιτίας της δικής μας αδιαφορίας, δεν θα έπρεπε να κοιταχτούν απομονωμένα, χωρίς την αιτία που τα δημιούργησε.

Σημείωση :

Για τους ξεχασιάρηδες που γρήγορα κάνουν πως δεν θυμούνται διότι έτσι βολεύονται, για τους μισθοφόρους, και λοιπούς όλων των αποχρώσεων :

Καλούνται οι ειδικοί να μας εξηγήσουν αν ευσταθεί ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» σε αυτά που συνέβησαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (γιατί ήταν εμφύλιος πόλεμος) που προκάλεσε η διάλυσή της από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και κύρια από την Γερμανία.

Στην Γιουγκοσλαβία δεν υπήρξε σύγκρουση εθνοτήτων και είναι διαστρέβλωση της αλήθειας η κατηγορία κατά των Σέρβων για γενοκτονία -ισχυρισμός της Κάρλα Ντε Πόντε εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης*- ή αλλιώς Δικαστηρίου σκοπιμότητας και όχι δικαιοσύνης.

* η προκατάληψή ή η εμπάθεια της σε βάρος των Σέρβων ήταν και είναι τέτοια, ώστε όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την συμμορία των Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Βοσνία και αργότερα από την συμμορία των Κοσσοβάρων στο Κόσσοβο που τις προστάτευαν τα μπουμπούκια της Ε. Ε. και των ΗΠΑ, τα κάλυψε αυτή με την ρομφαία της «δικαιοσύνης» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου